2018-10-08 12:12:19• hírek • Bede Emőke

Ennyibe került Szatmár megyében a hétvégi referendum

Két napon át tartó, az eredmények összesítése után érvénytelennek nyilvánított referendumot tudhatunk a hátunk mögött. Ennek lefolyásáról és eredményeiről számolt be Darius Filip kormánybiztos és Nemes Remus, a Szatmár Megyei Választási Iroda elnöke.

A prefektus elmondta, a 288 helyszínen felállított 334 szavazóház számára 346 882 szavazólapot és 321 821 személyi igazolványra ragasztandó matricát nyomtattak ki, a szavazati joggal rendelkező állampolgárok száma pedig elérte a 318 195-öt. A Szatmár megyei állampolgárok számára a belügyminisztérium 1670 szavazópecsétet biztosított.
 

Annak ellenére, hogy az urnákhoz több mint 300 ezer állampolgárt vártak, az eredmények messze elmaradnak ettől, megyénkben ugyanis összesen csak 46 912-en döntöttek úgy, elmennek szavazni. A referendum során 352 esetben éltek a mozgóurna adta lehetőséggel: ezek közé tartoznak a börtönben szavazók, a különféle egészségügyi intézmények páciensei, illetve az egyéni kérések is.
 

A voksolók közül 43296-an az Igen mellett döntöttek, 2972-en pedig Nem-mel szavaztak. Természetesen most is voltak olyan szavazólapok, melyeket érvénytelennek kellett nyilvánítani, ezek száma egészen pontosan 644. A Központi Választási Iroda honlapján elérhető információk szerint Szatmár megyében egyetlen olyan szavazóház sem volt, ahová nem tért be senki, viszont olyanok bőven akadtak, ahol a leadott szavazatok száma még a húszat sem érte el. A túrterebesszőlőhegyi óvodában például csak 8-an, a berendi Iris otthonban 13-an, az alsóboldádi kultúrotthonban felállított szavazóházban pedig csak 17-en járultak az urnák elé a két nap leforgása alatt. Százalékos arányban kifejtve azonban mégsem ezekben a házakban volt a legrosszabb a helyzet, ugyanis például az óvári kultúrotthonban a listán szereplő állampolgároknak csak az 1,9 százaléka ment el, a Nagypeleskei Általános Iskolában berendezett központba pedig a pótlistás szavazókkal együtt csak 3,09 százalék adta le voksát.
 

Ami a biztonságot illeti, csalási kísérletet vagy egyéb incidenst egyik szavazóházból sem jelentettek, Nemes Remus szerint minden a törvényeknek megfelelően zajlott. Ehhez természetesen hozzájárult a belügyminisztérium szárnyai alatt működő szervek munkája is, a hétvége során ugyanis kb. 1000 rendőr, csendőr, tűzoltó és határrendészet teljesített szolgálatot.
 

Hogy mennyibe került mindez? Szatmár megyében a felkészülési fázis és a referendum maga összesen 1 285 000 lejt emésztett fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: